Als je moeite hebt met geldzaken, snel het overzicht kwijt raakt of al de cijfertjes echt niet snapt, dan heb je daar hulp bij nodig. Dat kan in de vorm van budgetcoaching of budgetbeheer. Maar als het echt niet lukt is er ook de mogelijkheid van een bewindvoerder.

Veel mensen schrikken als ze deze term bewindvoering horen omdat het vaak heel negatief wordt uitgelegd. Er ontstaat angst om helemaal geen geld meer te hebben voor leuke dingen of voor ieder paar sokken toestemming te moeten vragen. Dit is een beeld wat meestal niet klopt. Wanneer je op tijd vraagt om hulp, dus voor je zover in de schulden zit dat je het zonder schuldhulpverlening niet meer op kunt lossen, dan helpt de bewindvoerder je met de vaste lasten en rekeningen die beslist betaald moeten worden. De bewindvoerder kijkt eerst samen met jou naar je inkomsten en uitgaven, maakt een overzicht en kijkt of er nog ergens op bezuinigd kan worden. Heb je recht op toeslagen, kortingen of wat voor regeling dan ook; de bewindvoerder kent de regelingen en is een specialist in het vinden van de financieel voordeligste weg voor jou.

Uiteindelijk krijg je een duidelijk overzicht, legt de bewindvoerder duidelijk uit wat er inkomt en uitgaat en wat je dus overhoudt. Samen kun je dan beslissen hoeveel je gaat sparen voor noodgevallen zoals een kapotte wasmachine of een telefoon die beslist aan vervanging toe is. Wat er dan nog overblijft is gewoon vrij te besteden. Het is dus belangrijk om op tijd hulp te vragen!

En dan ervaar je rust. Alles is goed geregeld; je huur en andere vaste lasten worden op tijd betaald en je weet precies hoeveel geld je per week kunt besteden aan boodschappen en andere kleine dingen. Geen zorgen meer of je die rekening nou wel of niet betaald hebt, geen slapeloze nachten van mogelijke aanmaningen en deurwaarders. Gewoon alles op orde!

Nu horen we je denken; “Wat kost dat dan?” en “Wat doet de bewindvoerder dan met mijn centen?” In de meeste gevallen, bij een laag inkomen en weinig vermogen, worden de kosten voor bewindvoering door de gemeente vergoed vanuit de Bijzondere Bijstand. Het kost jou in dat geval niets. De bewindvoerder houdt je maandelijks op de hoogte van de inkomsten, uitgaven en eventuele schuldpositie, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Bewindvoering is er om jou te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *