De coronacrisis raakt ons allemaal. Dit is ook te voelen aan onze portemonnee. Toch hebben we ook goed nieuws. Feit is wel dat er in 2021 een hoop verandert. We zetten er een aantal op een rij.

Hogere heffingskortingen en hogere vrijstelling vermogensbelasting
De meeste heffingskortingen, zoals de algemene en de arbeidskorting, worden verhoogd. Ook het kindgebonden budget wordt, vooral voor gezinnen met meer dan twee kinderen, hoger. De vrijstelling voor vermogensbelasting wordt verhoogd van 30.846 euro naar 50.000 euro (en het dubbele voor fiscaal partners).

1000 euro extra belastingvrij schenken
Vanwege de coronacrisis mag je 1000 euro meer aan iemand schenken zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Dat is fijn!

Kopen- en verkopen op de woningmarkt
Op de woningmarkt verandert er nogal wat. Ten eerste wordt de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (beter bekend als NHG) met 15.000 euro verhoogd.  Ook de hypotheekrenteaftrek gaat verder omlaag van 46% naar 43%. Het eigenwoningforfait (de bijtelling voor de inkomstenbelasting) gaat voor de meeste huizen wel omlaag van 0,6% naar 0,5% van de WOZ-waarde. Dan hebben we de overdrachtsbelasting nog voor de aankoop van een woning. Goed nieuws voor de starters onder ons! Starters onder de 35 jaar (en stiekem ook de doorstromers), hoeven dit jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen (2%). Vanaf 1 april geldt hiervoor wel een bovengrens. Daarentegen mogen de kopers die een woning kopen waar zij zelf niet in gaan wonen (bijvoorbeeld een vakantiehuis of voor de verhuur), maar liefst 8% overdrachtsbelasting gaan betalen.

Premie basisverzekering gaat omhoog
Dit wisten we waarschijnlijk al wel, maar voor de zekerheid noem ik hem toch even.  De basisverzekering stijgt dit jaar gemiddeld met 4%.

Gemeentelijke belastingen gaan omhoog
Gemiddeld mogen we rekenen op een rekening die 4,1% hoger is dan afgelopen jaar voor de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Duurder energielabel
In 2021 mag je een energielabel niet meer online laten aanmaken, maar moet er een energie-expert langskomen. Dit betekent ook een hoger prijskaartje, bijna € 200,-.

Hogere bijtelling voor elektrische auto’s
Ben je van plan een elektrische auto te gaan leasen? Dan mag je rekenen op een fikse verhoging van de bijtelling. Deze gaat van 8% naar 12% en voor het bedrag dat de waarde van de auto hoger uitkomt dan 40.000 euro, geldt een bijtelling van 22%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *