Het is een rare tijd. We hebben allemaal te maken gekregen met de maatregelen in verband met het corona virus en we proberen allemaal een draai te vinden in deze ‘nieuwe maatschappij’. Eenzaamheid, angst, verdriet en verveling zijn kernwoorden die we wellicht allemaal wel in enige vorm voorbij hebben zien komen. De één heeft er meer last van dan de ander. De één wordt er dagelijks meer mee geconfronteerd dan de ander. Toch gaat het aan niemand voorbij.

Ons leven zal er nog heel lang anders uitzien door corona. De psychologische impact is groot. Mensen die dierbaren zijn verloren. Mensen die tijdenlang geïsoleerd hebben geleefd. Mensen die dagelijks kampen met extreme angst om ziek te worden. Mensen die grote financiële problemen hebben gekregen. Mensen waarbij een te lange tijd teveel druk op de gezinssituatie heeft gestaan. Dit zijn enkele voorbeelden van de gevolgen van het corona-virus. En dan hebben we het nu alleen nog maar gehad over de mensen die niet besmet zijn geraakt. Er wordt steeds meer duidelijk dat veel mensen die besmet zijn geweest met het virus, nog een lange nasleep aan herstel hebben gehad of nog tegemoet gaan. De psychische gezondheid van deze mensen wordt ook op de proef gesteld.

Naast deze directe aanvallen op ons psychisch welzijn, moeten we ook niet onderschatten wat het indirect met ons doet. We hebben onze regelmaat volledig los moeten laten. Dagelijks naar ons werk gaan, iedere woensdagavond sporten en iedere vrijdagavond op stap of naar vrienden. Op zaterdagochtend met het gezin boodschappen doen of op de koffie bij oma in het verzorgingshuis. Dit kon allemaal ineens niet meer. Niet vast kunnen houden aan onze structuur brengt onzekerheid met zich mee.

Toch heeft deze tijd ons ook positieve dingen gebracht. Gemeenschapsgevoel, samenwerking en rekening houden met een ander. Het is ons niet ontgaan dat we ons op deze vlakken sterk hebben gemaakt. Velen hebben van zichzelf kunnen zien dat zij veerkrachtiger zijn dan wellicht in eerste instantie verwacht. Ook kan ik zeggen dat ik trots ben op onze medemens die zich netjes aan de regels houdt om corona onder controle te krijgen, in plaats van dat corona ons onder controle krijgt. Alles wat we hebben moeten laten de afgelopen maanden, is niet voor niets geweest.

Hoe houden we onze psychische gezondheid goed? Houd vast aan een ritme, want ons brein houdt van regelmaat en voorspelbaarheid. Trek jezelf niet terug, houd contact met je medemens en vraag om hulp als het niet goed gaat. Niemand zal je daar op aankijken, want we kennen het gevoel allemaal. Vind steun en herkenning bij elkaar en zoek samen naar een oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *