Deze zomer hebben wij te maken gehad met extreme hitte. De een geniet er van, de ander kan er slecht tegen. In deze blog willen wij het hebben over een van de gevaren die op de loer liggen: de besmetting met de Legionella bacterie.
Besmetting met dit virus kan leiden tot griepverschijnselen, maar ook tot een ernstige longontsteking. Jaarlijks komen in Nederland zo’n 500 ernstige gevallen voor, waarvan vijf zelfs komen te overlijden.
De longontsteking openbaart zich plotseling en gaat gepaard met hoge koorts. De huisarts kan een longontsteking constateren, maar om de Legionella bacterie op te sporen is bacteriologisch onderzoek nodig. Ons advies luidt, als je twijfelt, veel pijn hebt en hoge koorts, om niet te lang te wachten, maar direct verder onderzoek te vragen, zodat de juiste behandeling zo snel mogelijk kan starten.
Besmetting vindt plaats door inademing van nevel, zoals bij het douchen of het sproeien van de tuin. De bacterie kan zich nestelen in leidingen die een tijdje niet zijn gebruikt of een tuinslang die in de zon ligt. Het is daarom verstandig om, bijvoorbeeld bij thuiskomst na de vakantie, de kranen zowel koud als warm, een paar minuten te laten lopen.
Hier vind je een brochure van GGD IJsselland over de besmetting en het voorkomen daarvan.