In juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Dit houdt in dat iedere ingeschrevene boven achttien jaar in het Donorregister terecht komt, tenzij je hebt aangegeven dat je dat niet wilt.

De belangrijkste wijziging in de wet is dat iedereen die geen bezwaar heeft aangegeven als donor wordt beschouwd, ook als je geen keus hebt gemaakt. Dit kan leiden tot uiterst pijnlijke situaties. Stel dat een dierbare is overleden en de arts geeft aan dat de overledene geen bezwaar had tegen donatie. Op dat moment worden de direct betrokkenen geconfronteerd met iets wat zij misschien niet willen, zeker in de emotie van dat moment.

Het is daarom belangrijk om zelf de keuze te maken, zodat op het moment van overlijden duidelijk is wat de overledene zelf wilde. Denk daarom goed na over wat jij wilt en geef dit aan in het register.

De keuze is niet eenvoudig en gaat gepaard met morele en emotionele argumenten. Wil je anderen helpen na je dood en zelfs levens redden? Wil je zelf gebruik maken van donororganen als dat nodig is? Kun je weigeren te doneren, maar zelf wel organen accepteren of in dat geval juist niet? Misschien zijn er geloofsovertuigingen of andere morele argumenten om het niet te doen?

Wij willen niemand overtuigen je wel of niet in te schrijven, maar wel vragen zelf een keuze te maken zodat je nabestaanden niet voor moeilijke dilemma’s komen te staan.

Via deze link vind je meer informatie en de folder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het Nieuwe Donorregister.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *